Skip links

Tips för dig som annonserar via Facebook ads manager

Idag tänkte jag skriva lite om annonsering online kring högtider. Jag vill ge lite tips som kan gynna dig i din marknadsföring nu när det är högtid för alla reor så som Black Friday, cybermåndag och mellandagsrea. Det är högtid för reor. Att annonsera runt högtider har andra förutsättningar än kanske andra tider på året eftersom de flesta företag brukar ha speciella erbjudanden runt högtider. Det blir alltstå högre konkurrens. Detta innebär att det finns begränsat utrymme i flödet på Facebook och Instagram.

När det blir högre konkurrens så finns risken att det blir dyrare att annonsera. Eftersom du tävlar med fler företag om att få synas för din målgrupp. Tänk strategiskt. Nu när det kostar mer att synas för din målgrupp, hur kan du då göra för att få bäst resultat?

Se till att planera och förbereda annonser och kampanjer i god tid för att få ut mer av din annonsbudget.

Viktigt att tänka på är när du använder dig utav Facebook ads manager för att annonsera är att det kan det ta längre tid för annonsen att bli godkänd. För att sedan bli aktiv och börja jobba in sig i algoritmen. Detta beror på att din konkurrens har ökat, det är fler annonser ska godkännas än vanligt.

Algoritmen behöver dessutom tid för att hitta din målgrupp. För vitsen med att annonsera på Facebook är att du ska träffa rätt person i din målgrupp. Facebook samlar på sig data och letar fram de rätta personerna inom din målgrupp att visa upp annonsen för och det i sig kan ta tid. Rätt person är den som med största sannolikhet kommer att interagera med annonsen. Varför försöker Facebook hitta de rätta personerna att visa annonsen för beror bland annat på att det är mest effektivt för dig som annonsör. Tänk om du har en målgrupp på till exempel 400 000 personer, du skulle behöva en väldigt stor annonsbudget men det betyder inte att du kommer uppnå bättre resultat för att annonsen syns för så pass många. Kvalité före kvantitet.

Det är viktigt att vara ute i god tid med annonseringarna dels som jag sa innan att väntetiden på godkännande kan ta längre tid, dels för att om det är så att din annons inte skulle bli godkänd behöver du tid till att göra ändringar för att annonsen ska kunna bli godkänd. När du har gjort klart dina ändringar kommer annonsen läggas i turordning för att bli godkänd. Den hamnar längst bak i kön igen.

Förbered målgrupper genom att använd Facebook målgruppsverktyg.

I Facebook ads manager finns det ett verktyg där du kan spara dina målgrupper i en lista. Du sparar tid när du lägger ut dina annonskampanjer genom att redan ha färdiga målgrupper som du kan välja mellan. Tänk också på att inte göra målgruppen för smal. Detta har också med Facebooks algoritm att göra. Om du gör målgruppen för smal så får Facebook mindre underlag att utgå ifrån när Facebook försöker hitta personer i din målgrupp att visa upp annonsen för. Facebooks mål är att visa annonsen för rätt personer inom den valda målgruppen och om du då ger Facebook lite större underlag kommer det bli lättare för Facebook att notera vilka personer det är som till exempel stannar upp och tittar på din annons och vilka det är som klickar på annonsen. Facebook försöker då lista ut hur kan den hitta flera personer som kommer med största sannolikhet stanna och titta på annonsen och klicka på den.

Kvalificera/förkvalificera din målgrupp

Du kanske är osäker på vilken din målgrupp är och behöver smalna av den mer än bara till exempel ålder och region. Med hjälp av texten i annonsen kan du förkvalificera personerna som ser annonsen.

”Har du katt och kämpar  med att få bort katthår från dina kläder…”

”Är nyårslöftet att investera i ditt välmående? V har det mesta som gör gott för både kropp och själ.”

Du jobbar med texten för att kvalificera personer i din målgrupp, rikta in sig mer specifikt på  personer t.ex. är du miljömedveten, har du hund, har du flugfiske som hobby osv, osv.

Den här typen av förkvalificering gör att du kanske får färre klick på din annons men du får mer så kallade kvalificerade klick, vilket betyder att du får ut mer av din annonsbudget. Om du har annonsen inställd på att du betalar per klick. Vilket är ett väldigt vanligt sätt att annonsera på. Betalning per klick är som precis som det låter. Du kan ha många visningar på din annons och betalar per klick på själva annonsen.

Flera annonser i samma ad set.

När du har fastställt målet med annonsen/kampanjen, satt målgrupp, budget osv
Är det dags för att jobba fram sina annonser. I Facebook ads manager kan du ha flera annonser i samma ad set. Fördelen med det är att man kan jämföra annonserna mot varandra. Man behöver man inte analysera själv vilken text eller bild man tror kommer prestera bäst.

Fokusera på att göra olika annonser för att sen se vilken som går bäst. Skapa olika texter och formulera dig på olika sätt i varje annons. Välj olika bilder eller videos och CTA’s – Call to action – något som uppmanar mottagen att klicka på annonsen. Att skapa flera olika annonser i samma ad set ger Facebook bättre förutsättningar att nå din målgrupp på det sättet de vill bli nådda på, vilket i sin tur kan generera mer klick.

Kom ihåg börja i god tid. Det är inte hållbart att försöka slänga upp en annons dagen innan mellandagsrean och det kommer förmodligen inte generera några goda resultat. Har du redan börjar eller är du klar med annonseringen inför högtiderna?