Skip links

Vad är kassaregister, kassasystem och kassaapparat?

Kassaregister

Kassaregistret utgör kärnan i kassasystemet  den registrerar all försäljning i en databas och fungerar som ett bevis på allt försäljningen har skett, men även returer, felslag och avbrutna kvitton osv. Syftet med kravet på kassaregister är att skydda seriösa företagare mot konkurrens från oseriösa företag.

Kassasystem

Generellt sett är ett kassasystem alla de delar du behöver för att kunna ta betalt och registerna din försäljning. Kassasystemet kan dessutom inkludera fler funktioner, så som bordsbokning, lagerstatus och beställningar. En modernare kassalösning som ger dig möjligheten att välja till extra funktioner och integrationer.

I JobOffice fall styrs Kassasystemet via en PC och sedan laddar ner JobOffice kassas mjukvara från hemsidan. Vilket innebär att du kan använda din egen laptop eller annan enhet med Windows och använda som kassa. Vi vill punktera att ett kassasystem bör anpassas efter din bransch. Hos JobOffice väljer du själv vilka funktioner din verksamhet behöver. Klarna, Swish, integrationer till olika affärssystem m.m.  Lär mer om  våra funktioner, Vilka funktioner behöver du?

Kassaapparat

Kassaapparaten är den del som består av en knappsats, digital eller analog, och en display där personalen registrerar köp och betalningar. Förut var en kassaapparat i stort sett det som krävdes av en verksamhet som hanterade kontantbetalningar. Idag krävs det mycket mer och kassaapparaten är bara en del i kassasystemet. Ordet kassaapparat är idag ganska förlegat och kassan eller apparaten innebär idag ett mycket enkelt kassaregister.

Kassaregister och kassasystem ses ofta som samma sak – I princip en en kassa som man kan ta betalt med. Ofta växlar med mellan begreppen när man pratar om en kassa i eller till sin verksamhet, vilket vi också gör.