Definition 

”Chip utan PIN” betyder att en chipkort-baserad korttransaktion genomförs utan att en verifikation av kortinnehavaren (via PIN, signatur eller någon annan så kallad ”Cardholder Verification Method”) sker.

Aktivering av tjänsten

För att kunna aktivera funktionen Chip utan PIN i våra terminaler (för närvarande Vx820 BK) behöver butiken fylla i ett tilläggsavtal till deras kortinlösen hos lokal bank.
När detta är gjort och godkänts av inlösaren (Swedbank Babs) kommer information skickas till Babs Payklink och därefter aktiverar vi funktionen i de terminaler som kan hantera Chip utan PIN.

Om kunden ej har VX 820 BK behöver kunden byta till denna terminal.

Drivkraften bakom denna lösning 

I miljöer där transaktionsbeloppen ofta är låga och där det finns risk för köbildning (svårare att skydda PIN-koden!), är det av fördel att kunna genomföra korttransaktioner snabbt utan verifikation av kortinnehavaren genom PIN eller signatur.

Förutsättningar och villkor

I dagsläge får ”Chip utan PIN” endast användas av bemannade säljställen inom persontransport (MCC-koder 4111, 4112 och 4131), restaurangnäringen (MCC-koder 5812 Restaurang och 5814 snabbmatsrestaurang, café)) och tidningshandlare (MCC-kod 5994) och då endast för transaktioner med belopp upp till SEK 200:- (motsvarar EUR 20:-). De kunder som är rena nattklubbar eller barer (MCC 5813) kommer inte att kunna använda tjänsten Chip utan pin.

Säljstället måste skriva på ett tilläggsavtal kring ”Chip utan PIN” med Swedbank Card Services. (OBS! Säljstället står då själv för risken vid alla eventuella bedrägliga korttransaktioner med Chip utan PIN).
I den nuvarande implementeringen på Verifone Evo-terminaler, fungerar ”Chip utan PIN” endast om beloppet är synligt i terminalen när kortet sätts i, om kunden istället börjar med att sätta i kortet och därefter ange belopp kommer kunden få verifiera köpet genom antingen PIN eller signatur.
”Chip utan PIN” kan endast användas för kort som tillåter verifikationsmetoden ”NoCVM” (”Chip utan PIN” stödjs alltså tex inte av de flesta Electron och Maestro-kort).
Offline-godkännande tillåts enligt EMV-regelverket.
Transaktioner med belopp över SEK 200:- ska hanteras som vanligt, dvs med PIN eller signatur.

Användningsområden

Persontransport, restauranger och tidningshandlare.